گلزاراحمد جعفری، قرآنپژوه پاکستانی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، با بیان اینکه قرآن کتاب هدایت و تربیت انسانها است، گفت: تمام مراحل رسیدن به موفقیت و رسیدن به کمال در زندگی انسانی، در آیات قرآن ذکر شده است.
وی افزود: جامعه عرب قبل از نزول قرآن در دوران جاهلیت به سر میبرد، به گونهای که رفتارهای شنیع و دور از اخلاق بسیاری در بین مردم این جامعه دیده میشد، اما با نزول قرآن چهارچوب رفتار اجتماعی طراحی شد و مسلمانان راه سعادت خود را پیدا کردند.
این قرآنپژوه پاکستانی با تاکید بر اینکه اگر انسان مطابق مبانی قرآنی رفتار کند به سعادت و کمال بشری نزدیک میشود، اظهار کرد: در جامعه آرمانی قرآن، تمام انسانها بر اساس اصل رحمت و محبت با یکدیگر رفتار کرده و تمام افراد در مقام برادر یکدیگر به همنوعان خود خدمترسانی میکنند.
ضرورت ارائه جلوههای رعایت اصل رحمت و مغفرت
وی ابراز کرد: در کل جهان و به خصوص در جوامع مسلمان باید جلوههای رعایت اصل رحمت و محبت بین مسلمانان دیده شود، زیرا پیامبر اکرم(ص) بنابر آیات قرآنی بهترین رحمت الهی برای عالمیان است و خداوند نیز رئوف بوده و رحمت الهی خود را شامل حال تمام بندگانش میکند، بنابراین بندگان نیز در جامعه آرمانی باید سعی در اجرای اصل رحمت و مغفرت داشته باشند.
جعفری با اشاره به اینکه رئوف بودن رسول اکرم(ص) توانست موج بیداری اسلامی را در جامعه جاهلی آن زمان گسترش دهد، یادآور شد: اگر رسول اکرم(ص) از اخلاق حسنه برخوردار نبود و با مردم با رحمت و مهربانی برخورد نمیکرد، همگان از دور ایشان متفرق میشدند اما پیامبر اکرم(ص) با حسن خلق خود توانستند دین اسلام را گسترش دهند و وحدت را در جامعه اسلامی حاکم کنند.
عوامل انحطاط جوامع بر اساس آیات قرآن
این قرآنپژوه پاکستانی با اشاره به اینکه نبود انسجام در بین افراد جامعه، اسرافگری، عدم اعتماد به دیگران و غیبت کردن از جمله مؤلفههای ناهنجاری در سطح جامعه اسلامی است، ابراز کرد: بنا بر نکات آموزشی کتاب «انسان و جامعه» شهید مطهری، عوامل انحطاط جوامع بر اساس آیات قرآن بیشمار است که از جمله آن میتوان به نداشتن ایمان و اعتقاد به خرافه اشاره کرد.
وی خاطرنشان کرد: نحوه رابطه انسان و خدا، نیز بنا بر حدیث قدسی که خداوند میفرماید «کل کائنات را برای انسان خلق کرده و در نهایت انسان را برای عبادت خود خلق کرده است» بهترین نوع رابطه انسان و خدا که عبادت ذات اقدس الهی است درک میشود، چرا که انسان در سایه عبادت خداوند می تواند به ملکوت رسیده و شامل اسفلالسافلین شود.