به گزارش روابط عمومی مراکز فرهنگی-هنری منطقه ۸ و فرهنگسرای گلستان، عصر دیروز ۲۸ آذرماه، آیین رونمایی از «منظومه فکری امام خمینی»، نوشته حجت الاسلام عبدالحسین خسروپناه و جمعی از پژوهشگران در فرهنگسرای گلستان برگزار شد.
در ابتدای این مراسم حمیدرضا مقدم فر، مشاور فرهنگی سپاه پاسداران، امام خمینی(ره) را تاثیرگذارترین فرد در تاریخ معاصر دانست و افزود: ایشان، از برجستهترین احیاگران مجد و عظمت اسلام در زمانه ای بودند که دین به حاشیه رانده و دینداران، منزوی شدند.
این استاد دانشگاه در ادامه بیان کرد: امام خمینی(ره)، آغازگر دوران جدیدی بود که آن را باید بعثتی دوباره دانست. او با شعار الله اکبر، انقلاب اسلامی را در ایران به ثمر نشاند و نشان داد، دین نه تنها تخدیرکننده نیست که بیدارکننده مردم و بنیانکن ریشههای ستم است.
مقدمفر، امام خمینی را ابراهیم بت شکنی دانست که با بنیان نهادن مکتب جهاد و مقاومت، تبری در دست مسلمانان عالم قرار داد که ریشه مستکبران را برکنند و این تبر، امروز هم در دست مردم سوریه و لیبی و بحرین و یمن است.
وی با تاکید بر اینکه دشمنان امام خمینی (ره) میدانند که تنها با شکست منظومه فکری ایشان میتوانند انقلاب اسلامی را شکست دهند، اظهار کرد: دشمنان با تشکیک در مبانی اندیشه امام خمینی (ره)، القای دخل و تصرف غیر واقعی در مبانی مکتب امام، تخریب اصول و مبانی مکتب امام خمینی (ره)، نشاندادن تئوریهای برخی از گذشتگان، انکار عامدانه برخی از عناصر مکتب امام خمینی (ره)، انکار برخی از واکنشهای امام خمینی (ره) و بزک کردن چهرههای دشمنان امام خمینی (ره)، عدم تبیین نظریه ولایت فقیه، عدم پاسخگویی به شبهات درباره امام خمینی (ره) و… کوشیدهاند تا در راهی که امام خمینی (ره) در پیش گرفته بود خلل ایجاد کنند.
مقدم فر در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه کتاب «منظومه فکری امام خمینی (ره)» میتواند آغازگر پژوهشهای نوین در این حوزه باشد، گفت: تنها جای تاسف است که بعد از ۳۷ سال این کتاب باید رونمایی شود و امیدوارم اثر دیگری نیز درباره بیانات مقام معظم رهبری تالیف شود.
وی با اشاره به برخی از شاخصههای منظومه فکری امام خمینی (ره) عنوان کرد: مکتب امام خمینی (ره) بهگونهای در کتاب معرفی شده که باید همه اجزاء آن را با هم دید. این مکتب مبتنی بر شریعت و دین مبین اسلام است و پاسخگوی نیازهای دینی و فردی افرادست. این مکتب تحولگرا و به روز است و برای بشریت حرفهای تازهای دارد و دشمن ستیز است.
مقدمفر با اشاره به ضرورت شناساندن مکتب امام خمینی (ره) گفت: امروز اسلام آمریکایی در قالب اسلام تکفیری و تشیع انگلیسی به جنگ اسلام محمدی آمده و در کتاب نیز به این موضوع اشاره شده است. باید مرز بین اسلام آمریکایی با اسلام نابی که امام خمینی (ره) نشان داد روشن شود چراکه امروزه این موضوع فقط یک نیاز داخلی است.
به گفته مشاور عالی فرهنگی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، امروز ضرورت ترجمه این کتاب به زبانهای دیگر احساس میشود و امیدوارم در فضای نظریهها تنگ موجود گرفتار نشود.
وی ضمن ارائه پیشنهادهایی به پژوهشگران کتاب «منظومه فکری امام خمینی» گفت: شکل کتاب به گونهای طراحی شده است که برجستگیهای مکتب امام خمینی (ره) در آن پنهان مانده است و از جمله ویژگیهایی که میتوانست در کتاب بیشتر به آن اشاره شود روحیه انقلابیگری و مجاهدت در امام خمینی (ره) بود.
امام خمینی(ره)، مفصل تاریخ است
حجتالاسلام علیاکبر رشاد نیز در این مراسم با بیان اینکه ظهور امام خمینی (ره) و وقوع انقلاب اسلامی نباء عظیم بود، گفت: امام خمینی (ره) شاخص، شاهد، نشانه و نهاد حقایق بود. از سویی ایشان شاهد کمال، جامعیت و جاودانگی اسلام بود اینکه بعد از ۱۴ قرن با همه گستره حیات خود به عرصه بیاید به واسطه حضور امام خمینی (ره) میسر شد. دین در این شرایط به عرصه سیاسی آمد و حرف برای گفتن داشت.
وی با تاکید بر اینکه ظهور امام خمینی (ره) شاخص کارآمدی اسلام است، اظهار کرد: اسلام با نیازهای امروزی منطبق است و با دگرگونیهای زندگی بشری سازگار است و در همه شرایطها میتواند پاسخگو باشد. از سوی دیگر ظهور امام خمینی (ره) نشاندهنده کارایی نظام فلسفی است که امام خمینی (ره) شاخصترین پیرو آن بود.
به گفته رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، امام خمینی (ره) ثابت کرد که این نظام فلسفی زنده و کارآمد است و ایشان هم به تمامی زیرساختهای این نظام اشاره کرد. امام خمینی (ره) متاثر از فلسفه صدرایی و برایندی از اسلام بود و تعبیر زمانی و عصری از اسلام در دوره مدرن محسوب میشد.
حجتالاسلام رشاد در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه امام خمینی (ره) سایه فلسفه صدرایی بود، اضافه کرد: او در عین حال خود صاحب مکتب بود امام خمینی (ره) در حالی که درباره ابن عربی کتاب نوشته اما علیه او نیز میتازد و در فلسه صدرایی قرار میگیرد. او در حوزه فلسفه یک فیسلوف صدرایی و استاد اسفار اربعه است.
وی با بیان اینکه ظهور امام خمینی (ره) نماد ظرفیت و کارایی نهاد مرجعیت است، گفت: ایشان نماد و نشانه موفقیت روحانیت است. او نشان داد که حوزه میتواند در حد اعلایی کسانی را تربیت کند که به سر انگشت جهان را اداره کنند. ظهور امام خمینی (ره) مهر بطلانی بر همه الگوهای مبارزاتی در دوران خود کشید.
به گفته حجتالاسلام رشاد، ظهور امام خمینی (ره) در دورانی بود که مارکسیسم ظهور یافته بود و با تفکر امام دچار افول شد. تاریخ را باید به قبل و بعد از امام خمینی (ره) تقسیم کرد چراکه امام خمینی (ره) مفصل تاریخ است چون ایشان در تاریخ چرخش ایجاد کرد.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به تاریخچه شکلگیری کتاب «منظومه فکری امام خمینی (ره)» گفت: ما در ابتدا در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به تدوین مجموعه «اندیشهنامه امام خمینی (ره)» اقدام کردیم و تعدادی مقاله هم در این زمینه دریافت کردیم که ادامه نیافت اما بعد از چاپ دانشنامه امام علی (ع) دغدغه چاپ این کتاب را داشتیم چراکه خلاء نگارش این مجموعه احساس میشد چون امروز باید یک بار دیگر امام خمینی (ره) معرفی شود و نگرانی این موضوع وجود دارد که امام خمینی (ره) تحریف شود.
وی در پایان با تاکید بر اینکه حجتالاسلام خسروپناه مطهری جوان است، گفت: مانند شخصیت ایشان کم داریم و امیدواریم خلاء استاد شهید مطهری و امثال ایشان با وجود حجتالاسلام خسروپناه پر شود.
کتابخانههای شهرداری به «منظومه فکری امام خمینی» مجهز می شود
محمود صلاحی، رییس سازمان فرهنگی- هنری شهرداری تهران، نیز در بخش دیگری از این مراسم با بیان اینکه این کتاب در گنجایش ۹۵۰ صفحهای خود منظومه فکری امام را به خوبی معرفی کرده است، گفت: در همه آثاری که به امام پرداخته شده نقل به مضمون هم وجود دارد. البته اگر نویسنده و پژوهشگران این کتاب میخواستند عظمت امام را به صورت جامع و کامل شرح میدادند مجموعه ۱۲ جلدی برای این موضوع لازم بود اما در یک کتاب ۹۵۰ صفحهای هم تقریبا سرفصل موضوعات جامع است و منابع خوبی در آن استفاده شده است.
وی ادامه داد: این کتاب را جزء چند اثر برتر در این باره میدانم اما تنها اشکال کتاب شمارگان پایین کتاب است. به هر حال این کتاب باید به خوبی معرفی شود و ما نیز تمام کتابخانههای خود را به این کتاب مجهز خواهیم کرد.
صلاحی با اشاره به اینکه جرات پرداختن به شخصیتهای بزرگ تاریخ ستودنی است، یادآور شد: گاهی موضوعاتی را احساس میکنیم که میتوانند در کتابها بررسی شوند که چندان بزرگ نیستند اما برخی موضوعات ظرفیت بسیار بالایی برای نگارش کتاب دارند به طور مثال آنتوان بارا، نویسنده مسیحی زمانی بیان میکرد که میخواسته مانند اسلاف خود چون جرداق کتابی درباره حضرت علی (ع) بنویسد اما میبیند که باید از فرزندان ایشان شروع کند بنابراین کتابی درباره امام حسین (ع) مینویسد و پس از آن نیز به حضرت زینب (ص) برمیخورد و با توجه به عظمت شخصیت او کتابی درباره ایشان مینویسد.
رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه پس از امام خمینی (ره) نگاه جهان به اسلام متفاوت شد، تاکید کرد: امام خمینی (ره) شاخصی بود که ما تازه با مشاهده ایشان دوباره معنای جدیدی از مرجع تقلید، امام، اسلام و… فهمیدیم.
صلاحی تصریح کرد: امام خمینی (ره) از برترینهای زمان ماست و ایشان برترین مرجع و رهبر در زمانه فعلی است و با شجاعتی مثالزدنی که داشت توانست حرکتش را استمرار ببخشد چراکه به راهی که میرفت ایمان داشت.
صلاحی در پایان تشکیل حکومت اسلامی توسط امام خمینی (ره) را مهمترین حرکت ایشان طی عمر خود دانست.
خسروپناه نیز در بخش پایانی این مراسم طی سخنانی کوتاه ضمن قدردانی از برگزارکنندگان این مراسم توضیحات کوتاهی را درباره این کتاب ارائه کرد و به هفت و سال نیم زمان نگارش این اثر اشاره کرد.
بخش پایانی این مراسم به آیین رونمایی از «منظومه فکری امام خمینی (ره)» اختصاص یافت.